akkreditált
diákszínjátszó
rendezői
ismeretek
képzés

Te is lehetsz rendező!

rendező képzés Perényi Balázs ODE Egyetem diákszínjátszó

Perényi Balázs

DRÁMATANÁR, RENDEZŐ, CSOPORTVEZETŐ

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett magyar-történelem tanári, majd magyar szakos diplomát. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen drámatanár végzettséget szerzett.

Több drámatagozatos iskolában, okj-s színészképzésben és egyetemen tanított kreatív játékot, színjátékot, drámát, színházi nevelést, illetve színház- és drámatörténetet. A Vörösmarty Mihály Gimnázium drámatanára és osztályfőnök a Pesti Magyar Színiakadémián.

A hazai diákszínjátszó mozgalom meghatározó alakja, számos alkalommal díjazott rendező és csoportvezető.

Diákszínjátszó rendező képzésDiákszínjátszó rendező képzésakkreditált diákszínjátszó képzésakkreditált diákszínjátszó képzés jelentkezés

A következő képzés időpontja: 2021. november 27 – december 05.

A képzés ütemezése:
Online szakasz indulása: 2021. november 27.
Kontakt órák: 2021. december 04-05.

Helyszín: Budapest, Fővárosi Művelődési Ház

A képzésre történő jelentkezés véglegesítésének feltételei:

  • képzési díj kifizetése
  • jelentkezési lap kitöltése, visszaküldése:
A továbbképzés célja, hogy a résztvevők megismerjék a diákszínjátszó rendezők (illetve egyáltalán: a rendezők) munkájának legfontosabb, máskor-máshol nem tanulható tevékenységformáját: a színjátszók instruálását. A résztvevőknek lehetőségük nyílik elméletben rendszerezni, majd gyakorlatban kipróbálni a legfontosabb instrukciós formákat, eközben pedig megismerik, megtapasztalják, használják az instruálás metodikáját.

Néhány a képzés során feldolgozott témák közül:

A rendezői szerep értelmezése; Színész és rendező együttműködése; Az instrukció; Az instrukció kiadása, menete; Az instrukció szerepe a rendező munkájában; Mesélve instruálni; Hogyan instruálunk jelenetet?; Próbamunka a gyakorlatban; A rendezői munka a diákszínjátszó csoportokkal

Perényi Balázs szerint a rendezői gyakorlat legfontosabb aspektusa a színészekkel végzett munka. Ugyanakkor bár ez a legsajátosabb tevékenység a színházi alkotásban, egyben ez a legszubjektívebb is, amit a legnehezebb leírni vagy elsajátítani elméletben. Az elmúlt évtizedekben a rendező hallgatók mesterüktől lesték el a színészvezetés fortélyait, amennyiben végig követhettek több próbafolyamatot. Erre azonban sokaknak nincs lehetőségük és idejük, pláne a más hivatást gyakorló diákszínjátszó rendezőknek. Őket segíti a tanfolyam, ahol máshol nem rendszerezett ismeretekhez juthatnak a résztvevők, rögtön ki is próbálva őket a gyakorlatban.

 

Az alapvető diákszínjátszó rendezői ismereteket tartalmazó képzést blended, azaz online és személyes kontaktórákat tartalmazó formában Perényi Balázs dolgozta ki.

Hogyan zajlik a képzés?

  1. Jelentkezel a képzésre.
  2. Kapsz az ODE Egyetemtől egy visszaigazoló e-mailt.
  3. Átutalod a képzési díjat.
  4. Jogosultságot kapsz (e-mailben), melynek segítségével már elérhetővé válik számodra a képzés e-learning része.
  5. Az e-learningben található lépéseknek megfelelően megkezdődik a továbbképzés (kontaktóra/ online szakasz/ teszt).
  6. A képzés zárásaként elkészíted a beszámolód/tesztet.
  7. Sikeres zárás esetén megszerzed a 30 órát igazoló tanúsítványt.

Melyek a tanúsítvány kiadásának feltételei?

Az e-learning tananyagok végén megtalálod a képzés teljesítésének feltételeit.

Hogyan kapom meg a tanúsítványt?

Amennyiben a képzés minden feltételét teljesítetted, a tanúsítványodat személyesen átveheted az Országos Diákszínjátszó Egyesület székhelyén (7633 Pécs, Endresz Gy. u. 2/b.) vagy előzetes kérésedre postán elküldjük számodra.

Az első képzési blokk tematikája

Az alapvető diákszínjátszó rendezői ismereteket tartalmazó képzést blended, azaz online és személyes kontaktórákat tartalmazó formában Perényi Balázs dolgozta ki.

A második képzési blokk tematikája

Feltöltés hamarosan

A Harmadik képzési blokk tematikája

Feltöltés hamarosan

A negyedik képzési blokk tematikája

Feltöltés hamarosan